Reflectieverslag

Reflectieverslag
"De helaasheid der dingen"
Dimitri Verhulst 

 Met “De helaasheid der dingen” voert Dimitri Verhulst de lezer naar zijn jeugdjaren in een typisch Oost- Vlaams dorp nabij Aalst. In het boek schetst hij het volkse en marginale milieu waarin hij opgroeide en sleept hij de lezer doorheen de miserie van alcoholverslaafden. Hoewel zijn familie verder in de marginaliteit zakt en hij hierdoor uiteindelijk in jeugdinstellingen terecht komt, kan hij toch met veel humor en warmte terugblikken op de hilarische situaties die hij als kind meemaakte. Hij toont respect en liefde voor zijn volkse afkomst en verafschuwt het lege en geordende burgerlijke leven. In het boek stelt hij vooral ook zijn alcoholverslaafde vader centraal. Hoewel die helemaal verteerd wordt door de alcohol en dit een nefaste invloed heeft gehad op zijn opvoeding, toch koestert hij ook de mooie herinneringen aan zijn vader. De liefde en het respect blijven overeind ook al had zijn vader geregeld meer oog voor de alcohol en de vrouwen.


Hoewel het boek mijlenver staat van mijn eigen leefwereld kan ik mij dankzij de scherpe pen en de heldere schrijfstijl van Dimitri Verhulst wel iets voorstellen bij het marginale milieu van de Verhulsten in Reetveerdegem.  Ik voel mij niet beter dan hen maar ik heb wel op vele vlakken een totaal andere kijk op het leven. Misschien heb ik wel een ruimere kijk omdat ik mijn leven en denken niet beperk tot mijn dorp en ik helder kan denken los van enige verslaving. Doorheen mijn opvoeding krijg ik een open blik op de wereld die veel verder reikt dan de plaatselijke kroegen. Op vele punten heb ik een andere levens-en zienswijze dan de Verhulsten en ga ik niet akkoord met hun maatschappijvisie en hun respectloze omgang met vrouwen.


Als jongen groeit Dimitri Verhulst op bij zijn grootmoeder en alcoholverslaafde vader en ooms. Alcohol vloeit in grote hoeveelheden doorheen het boek. Het overmatig gebruik van alcohol wordt gebanaliseerd en het is alsof een leven zonder alcohol ondenkbaar of saai is. Ik denk dat alcohol misschien plezier kan brengen op feestjes maar anderzijds denk ik ook dat te veel alcohol vooral veel miserie brengt en vernieling aanricht. Het is dus een kwestie van alcohol met mate te gebruiken want hoeveel mensen en gezinnen gaan niet ten onder aan overmatig alcoholgebruik. Zat achter het stuur kruipen, vind ik misdadig. Alcoholverslaafden die niet meer kunnen functioneren of werken zijn maatschappelijk onaanvaardbaar. Toch vind ik dat we als maatschappij de alcoholverslaafden moeten helpen afkicken van de alcohol. Mensen kunnen ook door omstandigheden, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare of een moeilijk te verteren echtscheiding, aan de alcohol verslaafd geraken omdat ze hun miserie proberen te verdrinken. Die mensen moeten zeker ook geholpen worden. Anderzijds kan alcoholverslaving voor de omgeving zoals de partner of de kinderen onleefbaar worden omdat alcohol kan leiden tot agressie. Kindermishandeling of -verwaarlozing  door een ouder is onaanvaarbaar en door een alcoholverslaafde ouder even onaanvaardbaar. Gezien alcoholverslaving zoveel vernieling aanricht, vind ik niet dat we het sociaal mogen banaliseren of aanvaarden. Misschien hebben de Verhulsten wel veel plezier beleefd aan hun straalbezopen momenten maar eigenlijk vind ik het al bij al triestig dat ze alcohol nodig hadden om zich te amuseren. Naar mijn oordeel brengt alcohol meer schade dan plezier. Bijzonder ontoerend in het boek is het moment dat de vader beslist om zich te laten opnemen in een instelling om af te kicken van zijn verslaving. Een moedige beslissing die de ooms jammergenoeg niet nemen. Jaren later zitten ze nog altijd vast in hun marginaliteit en alcoholverslaving.


Een ander maatschappelijk thema is de opvoeding van kinderen en de cruciale rol hierin van de ouders en de directe omgeving. Opvallend in het boek is de afwezige moeder en de haat tegenover de moeder omdat ze eigenlijk niet om haar zoon geeft. Uiteindelijk loopt Dimitri van zijn moeder weg en is hij liever bij zijn alcoholverslaafde vader en ooms die een marginaal leven leiden bij de grootmoeder. Dimitri zal zich beter gevoeld hebben bij zijn grootmoeder en vader omdat ze hem graag zagen. Anderzijds was zijn opvoeding problematisch omdat hij toch erg verwaarloosd werd.  Het gaat niet zozeer om materiële verwaarlozing maar eerder om een gebrek aan opvoeding en aan een hygiënische en gezonde omgeving. Een kind kan niet normaal opgroeien in een omgeving waar alcoholverslaving de bovenhand neemt. In het belang van een kind moeten kinderen dan soms geplaatst worden in een instelling of bij pleegouders. Ik vind het wel triestig als kinderen bij hun ouders worden weggehaald maar als blijkt dat ze te erg verwaarloosd of mishandeld worden dan is dat een noodzakelijke maatregel. Ik vind het erg confronterend dat de moeder niet omkijkt naar haar zoon en de vader meer oog heeft voor de alcohol dan voor zijn zoon. Dimitri is hier het grootste slachtoffer. Blijkbaar wordt het gedrag van de ouders uiteindelijk ook overgedragen op Dimitri zelf want bij de geboorte van zijn eigen zoon is hij totaal ongeïnteresseerd en hoopt hij zelfs dat hij een doodgeboren kind zou krijgen.  Ik vind dat volwassenen enkel kinderen zouden mogen krijgen als ze er echt ook goed en liefdevol voor kunnen en willen zorgen.  In het boek stellen de ouders zich te egoïstisch op en verwaarlozen ze Dimitri.


Hetgeen mij stoort aan het boek is het absolute machogedrag van de mannen. Het enige wat hen drijft, is om met zoveel mogelijk vrouwen seks te hebben. Natuurlijk moeten de vrouwen niet zo dom zijn om met die marginale straal bezopen mannen mee te gaan maar iets meer respect voor de vrouwen is toch een minimum. Misschien zegt het ook iets over de vrouwen in het boek die mogelijks even marginaal zijn en niets meer verwachten van een relatie dan seks. In het boek gaat het er dikwijls boertig en respectloos aan toe. Ik vind dat er in een eerlijke relatie respect moet zijn voor de andere.


Mooi en eerlijk in het boek is dat Dimitri Verhulst zijn volkse afkomst niet verloochent. Een volkse gezelligheid kan heel warm, authentiek en waardevol zijn. Toch vind ik dat het er onder invloed van alcohol in het boek veel te boertig en marginaal aan toegaat. Voor mij doet het er echt niet toe tot welke klasse iemand behoort.  Ik sta open voor iedereen ongeacht zijn afkomst. Wat ik wel belangrijk vind, is een minimum aan respect, beleefdheid, eerlijkheid en waarden. Naar school gaan en zaken leren, verrijkt mij en biedt kansen voor later. In het boek vind ik vooral een boertige en domme volksheid die tenietgaat aan de alcohol. Toch liever naar school gaan en werken dan elke dag dronken in een kroeg te hangen.


 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten