Recensie


Recensie: Post voor mevrouw Bromley

Hoop doet leven aan het Westfront

In de oorlogsroman Post voor mevrouw Bromley, geschreven door Stefan Brijs, wordt een verhaal verteld over een jonge Engelsman die zich na lang nadenken halsoverkop aanmeldt om naar het front te vertrekken en zo Londen en alles wat hij lief heeft achter te laten. Het is een zeer meeslepend en ontroerend verhaal over vriendschap, heldendaden en loyaliteit in tijden van oorlog. Stefan Brijs is bekroond met onder andere een AKO-literatuurprijs en een Gouden Uil en heeft naast Post voor mevrouw Bromley onder meer Arend, Twee levens en De Engelenmaker geschreven. In Post voor mevrouw Bromley maak je een reis terug in de tijd en word je ondergedompeld in de Eerste Wereldoorlog.  

Het eerste deel van het verhaal speelt zich af in Londen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers vallen Engeland aan en Londen wordt belaagd door zeppelins die veel schade aanrichten. Het hoofdpersonage John Patterson weigert zich aanvankelijk aan te melden als vrijwilliger omdat hij zijn universitaire studies wil afmaken. Door de dood van zijn vader en het bericht dat zijn beste vriend Martin Bromley gesneuveld is, besluit hij om zich alsnog aan te melden bij het Britse leger. Hij wil ook uitzoeken of Martin echt omgekomen is aan het front.

In het tweede deel van het verhaal heeft John zijn opleiding tot soldaat achter de rug en vertrekt hij naar het Westfront. Als assistent van luitenant Ashwell controleert hij de brieven die de soldaten naar het thuisfront sturen. Zelf stuurt hij ook brieven naar mevrouw Bromley, de vrouw die hem na het overlijden van zijn moeder heeft opgevoed en hem als het ware als haar eigen zoon beschouwt. Het leven aan het front valt hem heel zwaar en het vechten in de loopgraven is verschrikkelijk. Wanneer John enkele dagen verlof krijgt, besluit hij in Poperinge op zoek te gaan naar aanwijzingen die hem dichter bij Martin zouden kunnen brengen. John vermoedt dat Martin aan het front gesneuveld is maar in Poperinge doet hij ontdekkingen die hem en zeker ook de lezer hierover aan het twijfelen brengen. Misschien is er nog hoop en leeft Martin nog!

Stefan Brijs dompelt je met zijn vlotte schrijfstijl onder in de sfeer van de Eerste Wereldoorlog. De sterke dialogen brengen de personages tot leven en sleuren je mee in het verhaal. Het boek zet ook aan tot nadenken over de huidige oorlogen. Het lezen van de gruwel van de oorlog en het verschrikkelijke leven van de soldaten aan het front laten je niet onberoerd. Post voor mevrouw Bromley is persoonlijk verrijkend en brengt je tot het besef dat wij enorm geluk hebben om in een land te leven waar vrede heerst.

Post voor mevrouw Bromley is een zeer mooi boek over liefde, vriendschap, pijn, verdriet en heldendaden tijdens de Groote Oorlog. In het boek staan de gruwel van de oorlog en de hoop op overleven centraal. Dit boek is een absolute aanrader voor jong en oud.

Let us remember those who died.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten