Literair evenement

VERSLAG LITERAIR EVENEMENT


 
http://www.casinno.be/images/img_boek_Stijn_streuvels.gifhttp://s3-media2.fl.yelpcdn.com/bphoto/uoJxOiu5t1KxsV10BcUL7w/ls.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Anne_Provoost_Lavigny2-002.jpg/640px-Anne_Provoost_Lavigny2-002.jpg



Het internationaal literatuurhuis  Passa Porta in Brussel bestaat tien jaar en dat moet gevierd worden. Passa Porta is misschien vooral gekend als boekhandel omdat het een zeer ruim en kwaliteitsvol aanbod biedt van alle literaire genres voor jong en oud. Er zijn niet alleen Nederlandstalige boeken te koop maar er is ook een ruim aanbod van anderstalige boeken. Maar Passa Porta is ook veel meer dan dat en organiseert tal van literaire evenementen.


Naar aanleiding van het tienjarig bestaan worden van oktober tot december literaire avonden georganiseerd . Ook de residentiewerking van Passa Porta wordt in de kijker gesteld. De voorbije tien jaar streken bijna 200 internationale schrijvers in Brussel en Vlaanderen neer in de Passa Porta residenties.  Verder steunt Passa Porta ook Vlaamse auteurs en kunnen ook zij genieten van een werkverblijf in het buitenland.


In dit verslag wil ik verder ingaan op de nieuwe residentieplek in het landelijke Ingooigem in West-Vlaanderen. Door een samenwerking tussen Passa Porta en de provincie West-Vlaanderen kunnen Belgische en Nederlandse auteurs daar terecht in de residentie “het Lijsternest”. Deze residentie is uniek omdat Stijn Streuvels daar woonde en schreef. De “schrijver in residentie” kan 2 tot 8 weken verblijven in de schuur afzonderlijk van het huis maar kan ook in alle stilte schrijven aan de schrijverstafel van Stijn Streuvels.


Sinds 23 oktober heeft de Vlaamse schrijfster Anne Provoost als eerste “schrijver in residentie” haar intrek genomen in het Lijsternest. Anne Provoost schrijft romans, korte verhalen en essays en haar werk werd al vele keren bekroond. Ze zal 2 maanden in het Lijsternest verblijven en daar aan haar nieuw boek werken. Het huis ademt de sfeer van Streuvels (1871-1969) uit en dat maakt de werkplek heel bijzonder. Provoost behoort tot een andere generatie schrijvers dan Streuvels maar toch zal deze bijzondere werkplek haar extra inspiratie geven voor haar nieuw boek. In een interview gaf Anne Provoost te kennen dat ze Stijn Streuvels goddelijk vindt omdat hij de zaken zo treffend kon verwoorden. De stilte aan de schrijftafel vindt ze bijzonder dierbaar en zeer inspirerend. Het voelt aan alsof de geest van Streuvels daar nog ronddwaalt. Anne Provoost zal er met zicht op de velden in alle stilte aan de schrijftafel van Streuvels moeiteloos kunnen terug duiken in de tijd. Ze zal er werken aan haar nieuw boek waarin ze een persoonlijk verhaal brengt over het leven van de kinderen in de frontstreek in West-Vlaanderen waarvan ze zelf afkomstig is. Haar grootmoeder werd samen met vele andere kinderen tijdens de Eerste Wereldoorlog in veiligheid gebracht naar Frankrijk. De kinderen werden gedurende de vier oorlogsjaren opgevoed door nonnen ver weg van hun ouders. Anne Provoost zal stilstaan bij het persoonlijk verhaal van haar grootmoeder. Stijn Streuvels woonde tijdens de Eerste Wereldoorlog al in het Lijsternest en schreef er over de oorlog. Honderd jaar later knoopt Anne Provoost aan zijn werktafel terug aan bij deze oorlogsjaren.


Ik vind het heel bijzonder hoe een boekenwinkel in Brussel ons uiteindelijk naar het landelijke Ingooigem in West-Vlaanderen voert en daar Stijn Streuvels en Anne Provoost over de generaties heen in het schrijven verbindt.  


 


      






Geen opmerkingen:

Een reactie posten