Literatuuractua 1


BUITENGEWONE BIBLIOTHEKEN

Het is crisis en er moet bespaard worden ! Deze zin heb ik al héél veel gehoord de voorbije 5 jaar. Er moet bespaard worden om onze toekomst veilig te stellen, zo zegt men. En ja, er moet ook bespaard worden op cultuur en misschien gaan bibliotheken de deuren sluiten omdat ze niet rendabel zijn. Maar is dat wel zo veilig voor onze toekomst?

Ik voel mij wel aangesproken door deze alarmsignalen. Is het wel zo’n goed idee om bibliotheken te sluiten?  Kan dat een wereld zonder bibliotheken ? Als kleuter ging ik al naar de gemeentelijke bibliotheek. Het was steevast een leuke uitstap. Rondlopen in een bibliotheek en boeken kiezen is gezellig en zet ook aan tot lezen.

Toegegeven , de tijden zijn veranderd! Sommige oubollige bibliotheken schreeuwen om vernieuwing en zijn echt niet meer van deze tijd.  En kan je in deze digitale tijd als bibliotheek wel concurreren met het internet ?  Ik denk het wel maar misschien moeten bibliotheken dan ingrijpend vernieuwen.

In de rubriek “Blikvanger” geeft Hans Cottyn in De Standaard een frisse kijk op de bibliotheek van de toekomst. Hij verwijst hierbij naar het boek “ Buitengewone bibliotheken “ van Alex Johnson. Het boek zelf heb ik nog niet gelezen maar de foto’s en krachtlijnen zijn inspirerend. En het hoeft helemaal niet duur te zijn! 

Een vernieuwend initiatief is de “ Little Free Libraries”. In deze door burgers opgerichte kleine bibliotheken, of beter gezegd ingerichte kastjes, kunnen mensen gratis een boek meenemen op voorwaarde dat ze er ook één in de plaats geven. Ook in een hippe stad als New York kent dit initiatief een zeker succes.

Ook leuk is de rondtrekkende bibliotheken. Kijk maar naar Mongolië : daar trekt de bibliothecaris met zijn boeken rond op een kameel. In Zimbabwe trekken de ezels de bibliotheek naar moeilijk bereikbare dorpen en in Laos brengt een olifant de boeken naar huis. En wij zouden onze bibliotheken gewoon sluiten ?  Neen! Laten we creatief nadenken. Met weinig geld kan een bibliotheek van de toekomst wel overleven. Een toekomst zonder boeken valt in elk geval niet te overwegen en 24/24 en 7/7 op de PC lezen lijkt mij iets minder gezellig.

Tot hier mijn krachtige en warme oproep tot het oprichten van goedkope en leuke bibliotheken van de toekomst !

http://www.designboom.com/wp-content/dbsub/327138/2013-05-29/img_4_1369803053_940c597900a7933882fc77157ec0f076.jpg





Artikel: Hans Cottyn. 20/03/2015. De Standaard. BLIKVANGER-"Loonopslag in de bib" pg. 38

Geen opmerkingen:

Een reactie posten